Slivkové gule

Termín: 07.8.2024

     Je obdobie dozrievania sliviek, to znamená, že na našich obedných stoloch sa často objavujú ,,makové slivkové gule.“ Ani u nás tomu nebolo inak. Zabezpečili sme suroviny, rozdelili úlohy a šli sme na to.

     Niektorí miesili cesto, ďalší ošetrovali slivky, a potom prišlo samotné ,,obliekanie sliviek do cesta.“ Jedna bola menšia, druhá väčšia, ale to vôbec nevadilo. Dôležité bolo, aby cesto držalo pospolu. Pretože nám chýbali slivky, zo zvyšného cesta sme našúľali šúľance. 250 slivkových gulí spolu so šúľancami sme vyvarili vo veľkom kotly, ktorý nám poskytli v našej kuchyni. Uvarené gule sme posypali cukrom a makom a šup s nimi na taniere.

     O tom, že klientom veľmi chutili, niet pochýb. Často sa s takouto maškrtou nestretávajú - boli im veľmi vzácne. Pri práci dievčence spomínali a rozprávali o tom, ako doma s mamami pripravovali túto slivkovú maškrtu.